Sertifika Neyi İspatlar?

Volkan Taşcı
2 min readAug 29, 2019

Geçtiğimiz günlerde LinkedIn bağlantılarım arasında çıkan bir tartışma üzerine bunları yazıyorum. Aslında gelişmiş ülke insanları uzayda madencilik üzerine düşünürken bizlerin hala daha ‘sertifika önemli mi?’ sorusu üzerine kafa yoruyor olmamız çok üzücü. Fakat bu tartışmanın son bulması, gereksiz bir enerji tüketimini -halihazırda pek çok gereksiz şeyle uğraşıyoruz zaten- daha ülkece kaldıramayacak olmamızdan ötürü bu cümleleri yazmayı bir sorumluluk biliyorum.

Tartışmanın çıkış noktasında ‘Udemy eğitimlerinin sertifikalarını LinkedIn duvarında paylaşmak’ olduğu için bu örnek üzerinden ilerleyeceğim. Öncelikle antitezlerden bir argüman ile konuya giriş yapalım. ‘Sertifika kod yazmıyor.’ Evet sertifika kod yazmıyor fakat hal böyle olmasından dolayı ‘Udemy sertifikalarını LinkedIn duvarında paylaşmamalıyız’ gibi bir argüman da çıkmıyor. Dolayısıyla böyle bir anlayışla bu konu kapanmaz.

LinkedIn, çoğunlukla bir ‘timeline’ (zaman çizelgesi) olarak kullanılır. Yaptığımız ya da yapacağımız şeyleri paylaştığımız, iletiştiğimiz bir mecra olarak görev yapar. Veya da ilgimizi çeken bir başka konu üzerine sırf diğer insanlara da aktarmak amacıyla yaptığımız paylaşımlar. Bu anlama uygun olarak da insanlar Udemy ya da bir başka kurumdan aldıkları sertifikaları yahut sertifika almasalar dahi ‘eğitim aldıklarını’ belirten herhangi bir şeyi paylaşabilirler ve bundan da aklı başında hiçbir kimse rahatsızlık duymaz.

Tartışmayla beraber akla gelen sorulardan biri olan sertifika bir şeyi ispat eder mi, sorusuna da cevap arayalım. Sertifika nedir? Alınan bir seminer, kurs veya benzeri eğitimlerden sonra bu eğitime katılım sağladığınızı belirten belgedir. Çoğunlukla eğitim sonunda sınavlar yer alır ve bu sınavlardan belli bir başarı oranı veya üzerinde sonuç alırsanız sertifikayı hak edersiniz. Sınava tabi tutulmaksızın sertifika veren kurumlar da mevcuttur, Udemy bunlardan biridir. Sınavları geçme zorunluluğunuz yoktur. Soruları deneme yanılma ile de cevaplayabilir ve sonuca ulaşabilirsiniz.

Peki, şöyle bir senaryo hayal edelim, sırf elimizde sertifika olsun diye Udemy’ den kurs aldık ve sertifika elde ettik. İyi de amaç ne? Sertifikayı elde etmemize rağmen kod yazamadığımızı biliyoruz, programlama konusunda işe alımlarda elbette ki sözlü mülakat sırasında bu konuya hakimliğimiz de ölçülüyor, yani her türlü yakayı ele veriyoruz. O halde böyle bir şeyi neden yapalım? Bir sonuca ulaşmayan amaçlar olamaz arkadaşlar. Yani boş kuruntu yapmaya gerek yok. Böyle bir şeyi kimse yapmaz. Yapsa da sonuç alamaz. Dolayısı ile şöyle düşünmekte sakınca yok: sertifika bir şeyi kesin olarak belirtir ki o da eğitime katılım sağlamış olmaktır. Çünkü diğer türlü sertifika elde etmenin bir amacı yoktur.

Tüm bu bilgilerden sonra umuyorum ki böyle saçma konular üzerine kafa yormak yerine beyin enerjimizi daha aydınlık gelecekler oluşturmak için harcıyor oluruz.

Sevgilerle…

--

--